انکر بولت نوعی بست است که از آن برای اتصال اجسام یا سازه به سنگ ، بتن و سایر مصالح استفاده می شود. به عنوان مثال هنگامی که قصد نصب ماشین آلات کارخانه را دارید، با توجه به سایز ماشین آلات و میزان لرزش آنها، انکربولت ها را در فونداسیون کاشته و ماشین آلات را به آنها می بندند. البته در زمان آرماتوربندی و قبل از بتن ریزی چنانچه مکان انکر بولت پیش بینی شده باشد، می توان آنها را جایگذاری نمود. در غیر اینصورت با انجام کرگیری، سوراخ لازم برای نصب انکربولت ایجاد می شود. با نیک تیک همراه باشید.
یکی از کاربرد های عمده انکربولت ، نصب صفحه روی بتن یا فونداسیون است. پس از کاشت انکر بولت به طرق مختلف در بتن، صفحه فولادی به بتن پیچ می شود. حال این صفحه می تواند پایه ای برای انجام کارهای مختلف نظیر نسب ستون از طریق جوشکاری و غیره باشد.
لازم است که انکربولت از استحکام بالا برخوردار بوده و به اصطلاح تنش تسلیم بالایی داشته باشد. همینطور باید ضد زنگ و خوردگی باشد. آب و هوای محیطی که انکربولت استفاده می شود نیز مهم است. رطوبت در کنار دریا و یا آلودگی شیمیایی در محیط های صنعتی، عامل موثر در انتخاب جنس و نوع انکر بولت است.
در طراحی انکر بولت برای پروژه مدنظر، عوامل متعددی باید در نظر گرفته شود:
۱- امتداد یا راستای بار: از آنجا که وظیفه انکر بولت تحمل بار است، پس جهت نیروی وارده کششی و برشی باید مشخص باشد.
۲- نوع بار: بالطبع بار ایستا و بدون حرکت با باری که دینامیک و متحرک است، تفاوت فراوانی دارد.
۳- توزیع بار همسان بین انکر بولت ها: اگر مجموعه ای از انکر بولت ها، قطعه ای را تثبیت نموده اند، ممکن است به دلیل عدم طراحی و یا اجرای صحیح، بار وارده بر بعضی از آنها بیشتر باشد.
۴- بار وارد بر سازه بتنی: مجموع بارهای استاتیک و دینامیک وارد بر سازه ای که انکر بولت هم روی آن نصب می شود، در طراحی و اجرای انکر بولت تاثیرگذار است.
۵- فاصله انکر بولت ها از هم و از لبه سطحی که روی آن نصب می شوند: عدم توجه به این پارامتر در هنگام نصب انکر بولت ها، ممکن است سبب ایجاد ترک خوردگی بین آنها و یا در لبه بتن یا مصالح شود.
۶- عمق کاشت: هنگامی که بار وارده بر انکربولت محاسبه می شود، قطر لازمه انکربولت بدست می آید. اما ممکن است به دلیل جای نا مناسب و یا رعایت سایر اولویت ها و یا محدودیت های ماشین آلات که قرار است مستقر شوند، نتوان قطر محاسباتی را اجرا نمود، در این حالت طول انکر بولت و عمق کاشت آن در صورت امکان افزایش می یابد.
۷- میلگردهای مسلح کننده بتن: وجود این میلگردها در ناحیه نصب انکربولت ، بستر مستحکمتری در اختیار انکربولت قرار می دهد. البته از برخورد تصادفی آنها باید پیشگیری شود.
۸- بتن ترک دار: وجود ترک های ریز رایج در بتن های در حال کشش، بر محاسبات انکربولت تاثیرگذار است. چرا که سبب کاهش استحکام انکر بولت در مکانش می شود.
هنگام نصب انکر بولت، نکات ذیل را نیز در نظر بگیرید:
- قبل از دریل کاری، از ردیاب هایی که توانایی تشخیص حضور میلگرد و سایر اشیاء را در داخل بتن مسلح دارند و می توانند مکان آنها را نیز مشخص کنند استفاده کنید.
- مته ای را برای دریل کاری انتخاب کنید که سایز آن مناسب انکر بولت باشد و عمق کاشت را با توجه به مدل انکربولت تعیین نمایید.
- با مته صحیح انتخاب شده، سوراخ را ایجاد نمایید.
- گرد و خاک ریز و درشت را از داخل سوراخ خارج کنید.
- عمق سوراخ ایجاد شده را بررسی کنید.
- انکر بولت را با ابزار مناسب نصب کنید.
- جهت سفت نمودن، از آچار ترکمتردار مناسب استفاده کنید.
دلایل شکست در یک اتصال انکر بولت چیست؟
بیرون آمدن انکر بولت: چنانچه بتن، صفحه و خود انکر بولت دچار صدمه نشده باشند، اما انکربولت از جایش در آمده باشد، نشان از اشتباه محاسباتی در قطر و عمق کاشت بوده و یا اینکه از مته اشتباه شده است.
شکست صفحه فلزی: دلیل این امر ضعف صفحه در برابر بار وارده بوده که سبب صدمه دیدن آن می شود.
شکست بتن: ممکن است بتن تاب تحمل نیروی وارده را نداشته و صدمه ببیند.
ترک خوردن بتن: اگر انکر بولت ها بیش از اندازه به هم و یا به لبه بتن نزدیک باشند، این مشکل پیش می آید.
شکست فولاد: اگر نیروی وارده به خود انکر بولت بیش از مقاومت کششی آن باشد، ممکن است بریده شود.
بایدها |
|
دستورالعمل نصب انکر بولت را که توسط سازنده آن ارائه شده، رعایت کنید. نظیر قطر سوراخ و عمق کاشت صحیح. | |
براکت های فلزی با حداقل ۳ انکر بولت نصب شود. | |
انکر بولت باید سالم بوده و هیچ مشکل ساختاری نداشته باشد. | |
جهت سفت نمودن انکر بولت، از آچار ترکمتردار استفاده شود. | |
نبایدها |
|
نصب انکربولت در بتن یا مصالح غیر مقاوم | نصب انکربولت در سوراخ با قطر بیشتر و یا عمق نا مناسب و یا در نزدیکی لبه بتن |
تغییر مسیر در حین دریل کاری برای رد کردن میلگرد | پر کردن فضای خالی اضافی سوراخ با نوار نایلونی و یا سایر مواد |
فاصله خیلی کم بین انکر بولت ها |
سلام، مقالتون عالی بود؛
میخواستم بدونم برای اتصال یک ورقه آومینیومی به سطح سیمانی بهتره از بولت اسنفاده بشه یا انکر بولت؟! طبث گفته مقاله هایی که خوندم بولت ها بهتر هستند درسته؟!
ممنون مطلب جامع و کامل بود