در طی ده سال گذشته تغییرات فراوانی در ابزارهای شارژی صورت گرفته است. مهاجرت از باطری های قدیمی نیکل کادمیوم به لیتیوم یون به عنوان منبع ذخیره انرژی، سبب افزایش کارایی و مدت زمان کار ابزار شارژی شده است، تا جایی که برای انجام بسیاری از کارهای حرفه ای، جایگزینی ابزارهای برقی با شارژی گزینه ای محبوب گردیده است. استادکاران اکنون می توانند بدون حمل ژنراتور و کابل به سایت کارگاهی، کارشان را انجام دهند. اما به واقع طول عمر باطری لیتیوم یون چقدر است؟ با نیک تیک همراه باشید.
با اینکه باطری لیتیوم یون گران است، مهاجرت به سمت راحتی ابزار شارژی نشان دهنده یک سرمایه گذاری برای آینده است. بدیهی است که هر استادکار آگاهی قبل از وارد شدن به دنیای ابزار شارژی، بررسی می کند که حجم سرمایه گذاری برای شارژی شدن در بلند مدت چقدر زیاد می تواند باشد. یک باطری برای چه مدت می تواند بلا استفاده باشد؟ چند بار می تواند شارژ شود؟ تفاوت باطری های لیتیوم یون در چیست؟ چقدر عمر می کنند؟
با پرس و جو از کارشناسان شرکت بوش، دیوالت، هیتاچی، ماکیتا، میلواکی و ریجید، پاسخ هایی بدون واسطه از تولید کننگان ابزار بدست آمد. اگرچه جواب ها کمی متفاوت بود، اما در نکات عمده یک اتفاق نظر وجود داشت.
باطری لیتیوم یون چقدر می تواند عمر کند؟
عوامل خارجی متعددی بر طول عمر باطری تاثیر می گذارد. میزان شارژ موجود در باطری هنگام کنار گذاشتن آن چقدر بوده است؟ آیا کاربر باطری را درمکان سرد و یا گرم ذخیره می کند؟ آیا باطری در هنگام کنار گذاشتن تنهاست، به ابزار متصل است و یا داخل شارژر باقی می ماند؟ بخش الکترونیکی داخل باطری را چه کسی ساخته است و این بخش با چه کیفیتی جریان الکتریکی داخل باطری را کنترل می کند؟
پایان عمر مفید باطری لیتیوم یون
به یقین اگر ظرفیت شارژ باطری از حد مشخصی پایین تر برود، دیگر هیچ وقت شارژ نخواهد شد، بدین گونه باطری به انتهای عمر مفید خود می رسد. زمان رسیدن باطری به این عاقبت، بستگی به فرآیند تولید و قطعات آن و همچنین عوامل خارجی ذکر شده دارد.
با توجه به تمامی این مطالب، در باب عمر باطری یک اجماع نظر وجود دارد. اگر شما مراقب باشید که باطری خود را به نحو صحیح نگهداری کنید، می توانید عمری سه تا شش سال از آن انتظار داشته باشید. البته که باطری را باید دور از گرما نگهداری کنید، چرا که گرمای شدید بزرگترین دشمن باطری های لیتیوم یونی است.
یک باطری لیتیوم یون چند بار در طول عمر خود می تواند شارژ و خالی شود؟
پاسخ این سوال نیز بستگی زیادی به عوامل مختلف دارد. پیکربندی باطری و ظرفیت آن در این امر نقش دارند، همینطور دمای محیط نگهداری باطری.
رفتار کاربر نیز بر تعداد دفعات شارژ شدن باطری در طول عمرش تاثیر گذار است. باورکنید یا نه، شما نباید از باطری به جای چکش استفاده کنید. ضربه زدن به باطری می تواند تاثیر منفی روی طول عمر آن داشته باشد.
اما در پاسخ به این سوال که یک باطری چند بار قابلیت شارژ و خالی شدن را دارد، علیرغم عواملی که در بالا ذکر شد، اکثر تولیدکنندگان ادعا می کنند که کاربر می تواند بیش از ۱۰۰۰ بار شارژ و تخلیه از باطری خود انتظار داشته باشد.
مفهوم شارژ و تخلیه ی باطری از دید تولیدکنندگان چیست؟
البته تعریفی که تولیدکنندگان از شارژ و تخلیه باطری دارند، واضح نیست. معمولا معنی شارژ و تخلیه باطری این است که باطری تا انتها استفاده شود و بعد دوباره در داخل شارژر بطور کامل شارژ شود. اما خود باطری ها بدون توجه به کم و یا زیاد بودن میزان شارژی که نیاز دارند، هر بار که آنها را داخل شارژر قرار دهید، شارژ را یک وعده کامل حساب می نمایند، علیرغم اینکه شاید باطری تخلیه کامل نبوده و هنوز شارژ داشته است.
شرکت ماکیتا می گوید که از یک سیستم هوشمند برای حل این مشکل استفاده کرده است. شارژرها و باطری های این شرکت از یک سیستم ارتباطی بین خود استفاده می کنند که میزان شارژ موجود در باطری و دمای آن را تشخیص می دهد. سپس شارژر بهینه ترین جریان، ولتاژ و دما را برای شارژ باطری تنظیم می کند. این فرآیند سبب افزایش طول عمر باطری شده و همچنین تعداد دفعات شارژ باطری در طی عمرش را بیشتر می کند. مطلب فوق یک نمونه است که نشان می دهد چرا باید فقط از باطری و شارژر اوریجینال تولیدکننده استفاده نمود.
عمر باطری لیتیوم یون بیشتر است و یا نیکل کادمیوم؟
چند تفاوت قابل توجه بین باطری های لیتیوم یون و نیکل کادمیوم وجود دارد. باطری لیتیوم یون تاثیرات محیط زیستی کمتری دارد، چرا که میزان تراکم انرژی این باطری ها نسبت به نوع نیکل کادمیوم برتری دارد. اگر ظرفیت باطری نیکل کادمیوم بخواهد برابر ظرفیت باطری لیتیوم یون باشد، اندازه آن بزرگتر و همچنین سنگین تر خواهد بود. از نقطه نظر کارکرد نیز، مزیت باطری لیتیوم یون در این است که هنگامی که انرژی آن رو به اتمام است، دچار افت ولتاژ نمی شود.
هر دو باطری در زمان عدم استفاده و انبار شدن، خودبخود تخلیه می شوند. باطری نیکل کادمیوم در هر روز یک تا ۳ درصد از شارژش کاسته می شود، پس غیر معمول نیست که یک باطری که ۴ روز بدون استفاده مانده را در شارژر قرار دهید تا در حالت شارژ کامل آن را بکار گیرید. اما باطری لیتیوم یون، تخلیه خودبخود بسیار آهسته تری دارد. نرخ تخلیه خودبخودی باطری نیز به کیفیت طراحی و قطعات مصرفی آن بستگی دارد.
کدامیک بهتر است؟ نیکل کادمیوم یا لیتیوم یون؟
با همه این تفاسیر، لیتیوم یون ها تکنولوژی های بیشتری را به کار می گیرند، در قیاس با تکنولوژی هایی که نیکل کادمیوم ها در گذشته داشته اند، پس مقایسه آنها کمی غیر عادلانه به نظر می رسد. بعضی از تولیدکنندگان باطری های لیتیوم یون، سیستم های محافظت از بارکشی بیش از حد، تخلیه بیش از حد و داغ شدن بیش از حد را در باطری های خود بکار گرفته اند، که باعث افزایش طول عمر مورد انتظار از باطری می شود. باطری های نیکل کادمیوم معمولا دارای این محافظت ها نیستند.
در نهایت اگر چه از باطری نیکل کادمیوم هم انتظار می رود تا ۱۰۰۰ بار شارژ، عمر کند، اما اغلب مجبور می شوید که آن را در قیاس با لیتیوم یون، بیشتر در شارژر قرار دهید و همچنین با اثر خوفناک حافظه در این باطری ها سرو کار داشته باشید.
نتیجه نهایی
باطری لیتیوم یون چقدر عمر می کند؟ بطور خلاصه، عمری را که اکثر تولیدکنندگان از باطری های خود انتظار دارند ۳ سال و یا ۱۰۰۰ شارژ است. بوش، دیوالت، هیتاچی، ماکیتا، میلواکی و ریجید ۳ سال وارانتی برای باطری های لیتیوم یون خود لحاظ نموده اند. به یقین اگر شما بخوبی از باطری های خود خوب مراقبت کنید، طول عمر بیشتری خواهند داشت.
مطالبتون عالی بود.کلا مفید و خلاصه.مرسی